Magyar English Deutsch

A CSÍRAMÁLÉ

Ősi hagyományokon alapuló helyi jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba vagyis BÚZACSÍRAMÁLÉ!

Nagyon egészséges, tipikus Orosházi népi étel. Sajnos fejlett társadalmunkban egyre kevesebb természetes, és adalékmentes élelmiszert fogyasztunk, ami miatt egyre többször előfordulhatnak a vitamin és az ásványanyag hiányok, amik tünetekkel, betegséggel járnak.

Őseink már ismerték a búzacsírában rejlő magas tápérték hasznosságát, a csírában az újjászületést, és a megújulást látták, mint jelképet. Nem véletlenül fogyasztották télen, hiszen az energiát, a vitamint meg kellett adni a szervezetnek télen is. Mint édességet minden héten fogyasztották a csíramálét Orosházán és környékén. Ismerték a csíramálé jótékony hatását.

A csíráztatott búzából sütéssel készült édességet századok óta fogyasztják ezen a vidéken. Valószínűleg Zombáról hozták magukkal bevándorló őseink, ahol még csiripiszli néven ismerték. Érdekessége, hogy magyarok lakta vidéken volt elterjedve, s még a mai napig sok Szlovákiai ismerősöm is meséli, hogy a nagyszüleik rendszeresen sütötték a csíramálét. Minden környék csíramáléjának meg van a jellegzetessége. Az orosházinak a kemény ropogós széle, (amit az ínyencek szeretnek) és az a semmihez nem hasonlítható bársonyos csíra íze, ami annak köszönhető, hogy mi töményebb keveréket csinálunk, több csíralevet teszünk a liszthez, és egy szem cukrot sem alkalmazunk, így nem tompítja az eredeti ízvilágot. Ha a csíra - ami sok odafigyelést és gondozást igényel - jó, akkor a málé édes lesz, és a méz állagú édes lé kiül az edény alján. Sütés közben a búzában szereplő összetett keményítő egyszerű cukorrá alakul, a bonyolult fehérjéket aminosavakra, a zsírokat könnyen emészthető zsírsavakra bontja.

Tavaszi fáradtság idején vagy lábadozó betegeknek különösen ajánlott a fogyasztása. Több néven is ismerik : csiripiszli a Dunántúl keleti részén, a Kisalföldön így a Csallóközben is kőtés, a Garam és Ipoly mentén biracs az Alföldön csíramálé néven ismerik.

A húsvét előtti nagyböjt kedvelt eledele.

A népi gyógyászatban is használták és az alábbi betegségek megelőzésére. Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére és fogyasztása ajánlott még a következő betegségek esetén is:

 • petefészek működésének serkentése
 • fáradtság, idegrendszeri probléma
 • bél-, és májbetegségek
 • hajhullás, ízületi gyulladás
 • hólyag és vesepanaszok
 • megnövekedett prosztata kezelése
 • magas vérnyomás
 • a szervezet méregtelenítése

 

Preventív betegség megelőző hatása is jelentős:

 • erősíti az immunrendszert
 • emésztésserkentő
 • csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét
 • előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését

 

Jelenleg a tudomány is felfedezte a búzacsírát mint az egészség forrását, de így a reformtáplálkozásban is egyre nagyobb szerepe van a csírának, ebből lett kifejlesztve az AVEMAR, a daganatos betegségek gyógyhatású szere is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin szintet és segíti a méregtelenítést, s így hatással van a máj tisztulására is. Vitaminokban (A, B1, B2, B3, B5, B6, B10, B12, E, K) gazdag. Az A és E vitamin zsírban oldódók, antioxidáns vitaminok, ezek segítenek megelőzni a sejtfal telítetlen zsírsavainak oxidációját.

Ásványanyagokat is jelentős mértékben tartalmaz (Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si). Nagy mennyiségben van jelen a kalcium. A hitelesség kedvéért bevizsgáltattam a csíramálét és a mellékletben megtalálható a vizsgálati jegyzőkönyv, ami tartalmazza a ténylegesen mért vitamin és ásványi anyag mennyiségeket.

Nagyon reméljük, hogy eljön majd az idő, amikor bárki bárhol megvásárolhatja a csíramálét és szeretettel fog gondolni a dél Alföldre, Orosházára, amely évtizedeken keresztül megőrizte a receptet és fáradozott azon, hogy minél szélesebb körben megismertethesse ezt a finom és az egészségünkre oly jótékonyan ható reformélelmiszert!

Fogyassza egészséggel!